vrijdag 3 mei 2013

Poll: Wat Moslims Denken

Een nieuwe poll van het Pew Research Center onder moslims over de hele wereld vertelt ons wat we al wisten: dat islam een compleet ander concept is dan het Judeo-Christendom, dat de basis vormt van de Westerse cultuur.

De meeste moslims vinden het niet voldoende als islam hun persoonlijke leven vormt. Ze willen ook dat de islam een maatschappelijke en een politieke rol speelt. Islam kent geen scheiding van kerk en staat.

Islam is niet te scheiden van de wereldse macht, en het openbaar bestuur kent ook geen machtsscheiding. Een almachtige geestelijkheid bepaalt alle facetten van het leven. Veel moslims willen dat religieuze leiders invloed hebben op politieke zaken. En velen willen de sharia als de officiele wet van het land.

Het onderzoek van Pew omvatte meer dan 38.000 persoonlijke interviews met moslims over heel Europa, Azie, het Midden Oosten en Afrika. Het blijkt dat het veel moslims ontgaat, dat moderniteit en theocratie onverenigbare concepten zijn.

Het conflict tussen religie en wetenschap ontgaat ze eveneens. Velen willen liever een democratie dan autoritair bestuur, maar sharia staat seculiere wetgeving niet toe.

In de meeste landen zijn zowel mannen als vrouwen erover eens dat de vrouw de man moet gehoorzamen: meer dan negen van de tien in Irak (92%), Marokko (92%), Tunesie (93%), Indonesie (93%), Afghanistan (94%) en Maleisie (96%). Maar in de meeste landen vindt men ook, dat de vrouw zelf moet bepalen of ze de hoofddoek draagt.

Tim Stanley, blogger bij The Telegraph, heeft meer interessante cijfers