vrijdag 31 mei 2013

Parijs Jihad Live: inlichtingendiensten kenden verdachte

UPDATE: Muslim who stabbed soldier in jihad attack was known to intelligence - H/t Robert Spencer

29 mei, 2013

UPDATE : Duidelijke foto verdachteUPDATE : Verdachte aanslag Parijs aangehouden


De Franse politie heeft een 22-jarige man aangehouden die zaterdag in de zakenwijk La Défense in Parijs een militair in de nek zou hebben gestoken. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls woensdag bekendgemaakt, meldt de krant Le Figaro. De man is woensdagochtend verhoord.
Volgens bronnen die bij het onderzoek naar de steekpartij betrokken zijn, is de man sinds 3 of 4 jaar lid van een radicale moslimorganisatie. 

Volgens de minister moeten Franse militairen op hun hoede blijven. Valls beweerde dat er nog 'tientallen, mogelijk honderden' soortgelijke personen in Frankrijk rondlopen.
'Geen wel verband incidenten Londen en Parijs'

UPDATE: De verdachte terrorist die probeerde een Franse militair de keel door te snijden staat "op een beveilingscamera, terwijl hij zijn kleren uittrekt".  
  • Private Cedric Cordier werd van achteren gestoken in de keel en nek 
  • De aanslag zou geinspireerd zijn door de slachtpartij in Woolwich
  • De jihadist was gejurkt, bebaard, ergens in de dertig, en van Noord-Afrikaanse origine
De Franse anti-terreursoldaat (23) werd zaterdag aangevallen toen hij patrouilleerde in het Parijse zakendistrict La Defense. Christophe Crepin van de Parijse politie zei: "Je hoeft geen erg goede observator te zijn om te zien dat mensen geinspireerd worden door wat er in het buitenland gebeurt."

Sommige politici delen zijn scherpe opmerkingsgave:  "Het plotselinge geweld... zou je kunnen doen geloven dat er wellicht overeenkomsten zijn met wat er in Londen gebeurd is", zei minister van BiZa Manuel Valls.

En minister van Def Jean-Yves Le Drian zei dat de aanslag ongetwijfeld "een poging was om de soldaat te doden". Zijn regiment vocht recentelijk in Afghanistan.  Lees meer..May 25, 2013

Na Londen nu militair in Parijs neergestoken. Nederlandse ministerie van Defensie ziet vooralsnog geen aanleiding om maatregelen te nemenDe politie is een klopjacht begonnen naar de dader


UPDATE: 'Geen verband incidenten Londen en Parijs'. Tussen de steekincidenten in Parijs en Londen bestaat voor zover bekend geen verband. Dat heeft de Franse president François Hollande laten weten, meldde de Franse nieuwszender France 24 zondag. (nu.nl)

In de wijk La Défense in Parijs is een patrouillerende Franse militair in de keel gestoken. De politie is een klopjacht begonnen op de dader. Het slachtoffer heeft veel bloed verloren maar zal de aanslag zeker overleven, heeft de politieprefect van La Défense verklaard. Het incident vond rond zes uur lokale tijd plaats voor een muziekwinkel. De militair, die zijn uniform droeg, was samen met twee andere soldaten op patrouille toen hij van achteren aangevallen werd door een man die hem in zijn nek stak met een mes of een stanleymes.

De Franse president Hollande heeft opdracht gegeven om een mogelijk verband met de aanslag van woensdag in Londen te onderzoeken. Daar doodden twee mannen een Britse militair met een mes en een bijl, ook op straat en op klaarlichte dag. Ze riepen daarbij Allah aan en zeiden dat ze de richtlijnen van de Koran opvolgden. Vanuit Ethiopië, waar hij een top van de Afrikaanse Unie bijwoont, sprak Hollande zijn medeleven uit met het slachtoffer. Hij riep het leger op om de waakzaamheid verder te verhogen.