dinsdag 27 augustus 2013

Opbouw Russische oorlogsvloot Syrië grootste sinds Koude Oorlog

Nederland ziet de oorlog in Syrië vooral in het licht van de Arab Spring. Dit roze frame is het product van oorlogspropaganda. De situatie is vele malen explosieverDe opbouw van Russische militaire macht in het oostelijk deel van de Middellandse Zee is al anderhalf jaar bezig 

Herposting van 18 mei 2013

De oorlog in Syrië is in essentie een gevecht tussen sjia- en soenni-moslims over de hegemonie in het Midden Oosten. Aan de ene kant zien we Iran en haar bondgenoten - het socialistische regime van Assad en Hezbollah - en anderzijds de soeni-autocraten, Saoedi Arabië, Qatar en Turkije.

Het Westen heeft in dit bloedige conflict niets te zoeken. Maar ondanks ontkenningen van de deelnemende staten, zijn NATO-troepen vanaf het begin van het conflict in het geheim gelegerd in Turkije en Jordanië. Eigenlijk zijn we al lang 'covert' betrokken bij deze oorlog!

De Moslim Broederschap

Het 'Vrije Syrische Leger' bestaat uit ongeregelde soennitische jihadisten die gelieerd zijn aan Al Qaida en de Moslim Broederschap.  Ze hebben een tot Amerikaan genaturaliseerde Syrier, Ghassan Hitto gekozen tot interim premier; hij is nauw verwant aan de Moslim Broederschap. Ze doen moreel niet onder voor de Iraanse Republikeinse Garde of tuig als de Basij.

Turkije is partij in de oorlog, en zou graag de slagkracht van de NATO inzetten om hun imperialistische belangen in de regio te verdedigen. Al tijden vinden er grootschalige infiltraties van wapens uit Turkije en Jordanië plaats. Het Benghazi schandaal dat momenteel de Obamaregering in haar greep heeft, was feitelijk een cover up van een wapensmokkeloperatie van Libië naar Syrië.

Rusland schaakt

Deze complexe situatie wordt pas echt kritiek omdat Rusland erbij betrokken is. Moskou is traditioneel een bondgenoot van Iran en heeft vanaf zijn stichting diepe betrokkenheid bij het regime van Assad.

Rusland heeft een marinebasis in Tartous. Poetin heeft net 12 oorlogsschepen naar de Middellandse Zee gestuurd om de wateren bij Syrië te patrouilleren. Dat is mede bedoeld als een serieuze boodschap aan het Westen, om niet weer - als in Bosnië, Kosovo en Libië - onder het mom van een humanitaire interventie, in te grijpen in de van oudsher Russische invloedssfeer.

In dat licht is de opbouw van de Russen, de grootste sinds de Koude Oorlog, van grote geostrategische betekenis. Het dient ook om enkele tienduizenden Russen die in Syrië gestationeerd en veel getrouwd zijn met Syriërs, zonodig te repatriëren.

Israel vernietigt Hezbollah depots

Amerikaanse commentators hebben gezegd dat de wapenopbouw zal leiden tot nieuwe Israelische aanvallen op wapendepots van Hezbollah. De raketten vormen een groot gevaar voor Israël en voor Amerikaanse oorlogsschepen in de regio. De Russische raketten kunnen zonder veel omhaal binnen enkele dagen worden overgedragen aan Hezbollah militanten.

Publiekelijk werken Moskou en Washington aan een internationale vredesconferentie over Syrië  maar de spanning in de regio loopt steeds hoger op. Obama wil officieel niet openlijk militair ingrijpen in Syria, maar heeft aangegeven dat de inzet door Assad van chemische wapens een rode lijn is. Het Pentagon heeft plannen gemaakt voor het geval het conflict zich uitbreid naar Turkije of Jordanië, beide bondgenoten van het Westen.

Rusland voert wapenleveranties op

De opbouw van Moskou geeft aan dat de Russen erg veel waarde hechten aan Tartous als marinebasis en de verdediging van haar invloedssfeer.

Poetin heeft deze week laten weten dat hij de levering van een geavanceerd luchtafweersysteem aan Syrië via Tartus zal bespoedigen. Leverantie is nu eind mei voorzien. De S-300 kan geleide raketten zowel als jagers neerhalen boven het Syrische luchtruim.

Update 27 aug. 2013: in een recent interview met Izvestiya, heeft Assad bevestigd dat alle Russische contracten zijn uitgevoerd, met andere woorden de S-300 zijn afgeleverd.

De leveranties vormen een nieuw dilemma voor Israël  dat inmiddels al drie luchtaanvallen heeft uitgevoerd op wapenopslagplaatsen van Hezbollah. Directe aanvallen op de troepen van Assad heeft Israël tot nu toe weten te vermijden. Maar Rusland heeft in felle bewoordingen geageerd tegen de Israëlische acties.

De Russische vloot

In januari hield Rusland militaire oefeningen in het oostelijk deel van de Middellandse Zee en in de Zwarte Zee, ongekend sinds het einde van de Koude Oorlog. Er waren 21 schepen, jagers en drie onderzeeërs bij betrokken. In de laatste drie maanden zijn er niet minder dan 10-15 oorlogsmodems in de Syrische haven gezien.

Rusland heeft op het moment 11 schepen in het oostelijk deel van de Middellandse Zee, georganiseerd in drie taakgroepen die destroyers, fregatten, bevoorradings- en spionageschepen omvatten. Nog een groep van drie landingsschepen is onderweg naar de regio en zal geconcentreerd worden ingezet tussen Cyprus, Libanon en Turkije.

Rusland lijkt eraan te hechten zijn oude invloedssfeer in de Middellandse Zee te verdedigen. Het wapengekletter betekent dat Rusland wil laten zien dat het niet meer met zich laat sollen!

Updates

De situatie is nu nog gecompliceerder!

America's Navy:
Het multi-purpose landingsschip USS Kearsarge, is op 14 mei met mariniers van de 26th Marine Expeditionary Unit aangekomen in Eilat, Israel voor een gepland bezoek. De bemanning zal ontmoetingen hebben met plaatselijke autoriteiten, deelnemen aan projecten en de rijke historie en cultuur opsnuiven van de regio. Het bezoek is niet gerelateerd aan of een reactie op wereldfeiten.

Zerohedge:
(...)  de Russische vloot uit de Stille Zuidzee is voor het eerst in tientallen jaren het Suezkanaal gepasseerd en is aangekomen in de Middellandse Zee en stoomt nu richting Limassol, Cyprus. Het is de luidste, impliciete waarschuwing aan de VS en Israel  zover. Rusland is bezig met een enorme troepenopbouw bij Syrie met het signaal dat het niet zal accepteren dat Israel Syrie gebruikt voor 'schietoefeningen'.