dinsdag 7 mei 2013

Hoe Kweek je Overal Overheerlijke Aardbeitjes 1


Aardbeitjes (Fragaria) zijn niet alleen zeer rijk aan vitaminen, je kunt ze de hele zomer overal kweken.
Je hebt er geen tuin voor nodig.
Zet ze in een pot, een bak of in een hangmandje. Hij moet wel een minimale inhoud van tien liter hebben en goed afwateren.


Poten
Leg een laagje kleikorrels onder in de pot. Vul de pot voor driekwart met goed losgemaakte, doorlatende aarde. Plant vier tot vijf planten per pot van tien liter. Zet ze ietwat schuin zodat het hart van de plant naar buiten gericht is.

Vul nu verder aan met potgrond, zodat alleen de wortels bedekt zijn en de korte, bebladerde hoofdstengel of bladkroon net boven de grond uitsteekt. Doe meteen wat mest in de grond, want het produceren van bloemen en vruchten vergt veel energie. Leg tot slot een laagje veenmos op de aarde, als je dat hebt. Dat helpt om de grond licht vochtig te houden.

Overwinteren
Een aardbeiplant is een vaste winterharde plant, maar is niet wintergroen. In het najaar sterft hij af om in het voorjaar weer opnieuw uit te lopen. Hij vormt dan naast het blad steeltjes met bloemen, deze bloemen worden uiteindelijk de aardbeien.

De aardbeiplant houdt van een lichtzure humusrijke grond. Hij mag in de winter absoluut niet in te natte grond staan, dan krijg je vorstschade. Je moet de planten altijd water geven, bemesten en goed onkruid wieden.

Meerjarig
Na twee tot drie jaar moet je je aardbeienplanten vervangen, omdat ze steeds minder productief worden. Je kunt dan nieuwe planten kopen of zaaien, maar je kunt ook zelf stekken nemen van je oude planten.

Het eerste jaar van aanplanten krijg je nog niet zoveel aardbeien. Het tweede en het derde jaar is de oogst het grootst. De jaren daarna wordt het weer steeds minder. Zorg daarom altijd voor jonge nieuw aardbeiplanten. Je kunt dat doen door ze te zaaien, maar makkelijker is het om stekken te nemen van de planten die je al hebt.

Vermeerderen
Je kunt aardbeien zaaien in februari bij kamertemperatuur. Het duurt dan wel even voordat het opkomt. Stekken nemen is makkelijker dan zaaien. Eind van de lente of begin van de zomer maakt een aardbeiplant uitlopers boven de grond.

Stekken
De beste tijd om stekken te nemen is midden augustus. Pak uitlopers waar voldoende wortels aanzitten op van de grond. Zet er kleine potjes met potgrond onder. Geef ze vooral in het begin voldoende water.

Als de stek is geworteld knip je hem aan beide kanten los van de moederplant. Plant de nieuwe planten tijdens de herfst of laat ze overwinteren onder glas. Haal nieuwe uitlopers bij de pas geplante planten weg.

Gebruik bij het plukken van aardbeien een schaartje en neem altijd het kroonblaadje mee. Dit voorkomt ziektes en houdt de aardbeien langer vers.

De volgende keer: aardbeien kweken in pallets

Lees ook de serie over Hoe Je Ui- en Knoflookachtigen Verbouwt.