donderdag 18 april 2013

Preptip: Tomaten kweken op het balkonTomatenplanten groeien uitstekend in een grote zak potgrond. 40 liter is genoeg, maar groter mag natuurlijk ook. Voor het watergeven gebruik ik een druppelslang of zweetslang. Zelf heb ik het wateren geautomatiseerd. Om de dag gaat het water drie kwartier aan. Wordt de grond toch te droog, zet dan de bewatering af en toe nog een keertje extra met de hand aan.


Rond de zweetslang heb ik wat mestkorrels 'gewriemeld' en wel van het soort dat heel langzaam de mest afgeeft, zoals Osmocote. Want de voedselvoorraad in de potgrond is lang niet voldoende voor de periode waarin de tomaat gaat groeien.
Wanneer u geënte tomaten kunt kopen hebben die de voorkeur: de planten zijn veel sterker en kunnen meer tomaten geven. Wilt u proberen om zelf te enten, bestel de benodigde spullen dan bij het Vlaams Zaadhuis via de internet-shop. 
Plant de tomaten niet eerder dan half mei (vanwege vorstgevaar) in de zak en met wat geluk oogst u tot in oktober. In Nederland moet de groeiplaats dan wel in de volle zon liggen, In Frankrijk is dit wat minder kritisch.

Tekst: HerwigGarden