dinsdag 23 april 2013

Al Qaida Verdachten Gearresteerd in Spanje

Update
Een van de gearresteerden in Spanje prees de terroristen in Boston, maar geen van beiden was in het bezit van explosieven of had plannen voor een aanslag. MinBiZa Jorge Fernandez Diaz zei dat er "voldoende reden" voor de arrestaties, maar dat er groter risico moest worden voorkomen. Hij zei dat de twee zelfstandig handelden. 

Aanstaande zondag wordt de marathon van Madrid gehouden. Het is niet bekend of er dreiging of risico is, maar er worden 1100 agenten en veiligheidspersoneel ingezet.

Nou Mediouni, een Algerijn, werd gearresteerd in de noordelijke stad Zaragoza, terwijl Hassan El Jaaouani, een Marokkaan, in de zuidelijke stad Murcia werd aangehouden. Het is niet bekend of er een connectie is tussen de twee verdachten. 

Ze bezochten regelmatig een website die de AQIM gebruikt wordt om leden te recruteren. Mediouni wilde naar Mali reizen om te trainen als jihadist, maar internationale activiteiten van de politie weerhielden hem ervan. Bij terugkeer in Spanje uitte hij frustratie dat hij niet had kunnen sterven als martelaar. 

De Marokkaan El Jaaouani had contacten met een persoon in Mali, die er van verdacht wordt betrokken te zijn bij de ontvoering van en moord op twee Fransen in Niger in januari 2011.

De politie hield de twee al een jaar in de gaten in coordinatie met autoriteiten in Frankrijk en Marokko.

In Augustus werden twee Tsjetsjenen en een Turk gearresteerd die een aanslag planden in Spanje en elders in Europa. In maart 2004 werd bomaanslag gepleegd op een volgepakte forenzentrein, waarin 191 doden vielen. De Spaanse politie heeft twee vermoedelijke leden van de terreurbeweging al-Qaeda in de Islamitische Maghreb gearresteerd. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt.
Een Algerijn is aangehouden in de stad Zaragoza. De andere verdachte, een Marokkaan, in de stad Murcia.

De twee hebben een "vergelijkbaar profiel" met dat van de twee Tsjetsjeense broers die de dubbele aanslag in Boston hebben gepleegd. Ze radicaliseerden op dezelfde manier. Zo bezochten ze bepaalde forums en chatrooms op internet en haalden ze informatie van het web over het maken van bommen.

Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) is de Noord-Afrikaanse tak van de terreurbeweging al-Qaeda. Frankrijk en Spanje hebben samengewerkt bij de arrestatie. Frankrijk is door AQIM bedreigd met aanslagen, omdat het in het Afrikaanse land Mali militair heeft ingegrepen tegen radicale moslims van onder meer die groepering