donderdag 28 maart 2013

Dijsselbloems Bail-In Blunder: Europees Realisme


In Plan A van de Cyprus bail-in werden kleine depositohouders zwaar getroffen door de haircut. Vlak nadat de Cypriotische Vouli het plan dumpte zag het er even naar uit dat onze FinMin en eurogroepchair, Jeroen Dijsselbloem een mega blunder des doods (1/2) had begaan met het lanceren van Plan A. 
Nu, met Plan B een dag in uitvoering (zie hier een hilarisch verslag van @PawelMorski), ziet de zaak er toch wat anders uit. En weer lijkt Jewoen "Peop Aan Ze Schoen" Daisselbloom een flater te hebben geslagen tijdens een persco gisteren (transcript templategate, footage), maar hier trappen we mO0i niet meer in! (Lees hier hoe Dijsselbloems Principes I en II werken.)
Maar wat betekenen de rooksignalen van Jewoen eigenlijk? Parafraserend zei hij het volgende gisteren in PenW (waarvan hij overigens geen spijt heeft): ik ontken dat ik in dat woord gebruikt heb toen ik zei wat ik zei omdat Cyprus B het is nieuwe model is *huh?* As we speak zit Dijs aan rampenbeheersing te doen door alles glashard te ontkennen. Dat is nu blijkbaar de officiele lijn. Update: Dijss >> het was geen discussie, maar een waarschuwing.
Wat is het gevolg van deze MO van de democratisch-socialistische bestuurselite? Depositohouders worden van de ene dag op de andere, gedwongen geldschieters aan noodlijdende banken in ruil voor zombie-aandelen. Bankpapier wordt terstond gedumpd (de fondsen zakten gisteren 4%). Er komt kapitaalvlucht op gang. Het is nu een veilige gok dat aandeelhouders en depositohouders de plaats zullen innemen van de bailoutfondsen, EFSF en ESM. Er is nu al sprake van vlucht uit de zeurozone naar het neurogebied, wat de druk verhoogd op de getergde banken en economieen in Spanje en Italie. 
Voor de andere TEOTWAWKI gevolgen lees BIG Truths Revealed by the Cyprus Blunder
Het is algemeen bekend dat het ESM nooit groot genoeg zal zijn om alle noodlijdende banken en staten overeind te houden. Naar verluidt heeft Dijss het noodfonds dood verklaard en sprak hij gisteren in het controversiele interview mede namens de Duitse Meister Honcho, FinMin Schaueble *OMG* Naar verluidt *ssssst* heeft Duitsland verzocht de hoogte van het ESM-fonds te verlagen van EUR 500mld naar EUR 80mld *RRRFUBAR*
Dijsselbloem verwoordt slechts het nieuwe realisme dat thans door Europa waart! Want belastingbetalers beginnen te morren en Frau Merkel moet herkozen worden. Het wordt gebracht als creatieve destructie en laissez faire kapitalisme. Maar niets is minder waar. Al deze schulden en kunstgrepen zijn nodig om een centralistisch monster in leven te houden dat zich voedt met de welvaart en soevereiniteit van burgers en staten.
BREAK UPDATE
Bijlezen in:
- Wall Street Journal: Bailout Strains European Ties
- Prison Planet: Cyprus Deal Turns Bank Depositors into Lenders, Abolishes National Sovereignty