vrijdag 22 februari 2013

Polemiek: Neo Avant Garde versus Dodo Media



Times they are a-changing, zong Bob Dylan in 1964. De na-oorlogse angry young men van het moment eisten dat de oude garde zou oprotten. De haan had gekraaid voor hen en de nieuwe tijd. Een oceaan van woede zou ze overspoelen. Een vuurzee zou ze verzwelgen.
Een culturele revolutie vond plaats. De Westerse wereld zou nooit meer dezelfde zijn. Het target was de moderniteit, de hamer het cultuurmarxisme, het doel collectief altruisme, gratis liefde en uitkeringen voor iedereen en nooit meer een oordeel over wat dan ook. Behalve over de moderniteit: weg met realiteit moraal, weg met vrijheid kapitalisme, weg met welvaart vervuilende industrie en vooral weg met liberalisme Westers hegemonisme.
Het is ironisch dat dit cohort op de top van haar macht niet beseft dat zij nu de ouwe lullen zijn die plaats moeten maken voor nieuwe hemelbestormende andersdenkers. Zij zijn toch Goed Volk? Nou dan? De onbeschaafde plurkennieuwgarde is neonazi, NSB, racistisch, want tja, rechts! Ze zouden Dylan nu voor de rechter slepen wegens haatpraat en groepsbelediging. 
Je kunt het drama van dichtbij bekijken in een polemiek over journalistiek en nieuwsmakerij dat zich momenteel online voltrekt. De oude mastodontenpapiermedia doet er niet eens meer toe: iedereen kent de wereld van de gevestigde pravda met hun waarheid van de dag, het ontkennen wat iedereen ziet, als het effe moeilijk wordt wegduiken in de wereld van socialites en trivia. Andersdenkers worden persoonlijk met de beproefde sovjetmethode van de policor bewerkt: isoleren, lynchen, uitstoten. 
De establishment journo's kunnen hun schedel maar niet om het concept krijgen dat het hun plaats is om de macht in check te houden, wie dat dan ook is. Ze zijn daar blind voor omdat ze de wereld nog steeds zien vanuit het perspectief van 1964. Sinds die tijd is het vooruitgangsdenken bij hen verstomd. 
Volg hier de polemiek:
- The Post Online: Ter verdediging van het Pownews, door Marie Hemelrijk
- Frontaal Naakt: Nieuws maken, door Peter Breedveld 
- DDS: Wiens brood men eet, diens woord men spreekt, door Yernaz Ramautarsing
Update
- Frontaal Naakt: Lulverhaal, door Willem Minderhout
Noot van de redactie
Case closed wegens complete cognitieve ontaarding