maandag 4 juni 2012

Lexicon: De Occasionist 5/5

Ontwerp voor "Anthem" 1975,
The New American Library, Signet
Het is angst waarom ze de warmte, de bescherming en de 'veiligheid' van de kudde zoeken. Als ze spreken over 'oplossen in het grote geheel' hopen ze hun angst te verdrinken in de oordeelloosheid van golven kritiekloze mensenlichamen. Wat ze hopen uit dat bad te vissen is de tijdelijke illusie van onverdiende persoonlijke belangrijkheid.
"Apollo and Dionysus",
Return of the Primitive: The Anti-Industrial Revolution, 118

Mensen hebben geleerd om occasionisten - tirannen, keizers, dictators - te zien als verlengstukken van egoisme. Deze opzettelijke drogrede heeft ze doen besloten het Ego, het Zelf en de Ander te vernietigen. Het doel is om de scheppers te treffen, ze te vernietigen of ze te beheersen. Maar dat komt op hetzelfde neer.
Vanaf het begin van de geschiedenis hebben de twee rivalen tegenover elkaar gestaan: de schepper en de occasionist. Toen de eerste schepper het wiel uitvond, vond de eerste occasionist in antwoord het altruisme uit.
De schepper - ontkend, onderdrukt en uitgebuit - ging door, ging vooruit en sleurde de hele mensheid om niet met zich mee. De occasionist droeg niets bij aan het proces behalve obstakels. De strijd heeft nog een andere naam: het individu versus het collectief.
"The Soul of an Individualist",
For the New Intellectual, 83
Uit Ayn Rand Lexicon