maandag 23 januari 2012

#SOPA #PIPA #ACTA: De Internetoorlog Is Begonnen! (updated)


- Dr. Diana Hsieh beantwoordt vragen over #SOPA, Internetpiraterij en intellectuele eigendomsrechten tijdens haar wekelijkse live webcast Philosophy in Action. Voor links die genoemd worden in de webcast check het archief - H/t @YerRamautarsing Blog: Atlantis -

#SOPA (toevalligerwijs zwijg! in het Grieks) ligt op de intensive care in het Amerikaanse Congress (#
SOPA in het Huis van Afgevaardigden en tweelingwet #PIPA in de Senaat).
De Europese pendant is de #ACTA. Het is zo'n monsterlijke aanslag op de vrijheid dat zelfs Internet EuroComitsaar, IJzeren Neelie, ertegen heeft gerebelleerd.

Lees de Wiki over inhoud en huidige status van #ACTA.
Wat houden de wetten in? Het gaat om de bescherming van intellectueel eigendom met een geschatte waarde van $135miljard per jaar. Dat is volstrekt legitiem. De inspanningen van een muzikaal genie zijn niet 'van ons allemaal' en al helemaal niet van een communistisch imperium, zonder enig respect voor mensenrechten, laat staan voor eigendomsrecht. Maar zoals  Diana Hsieh  uitlegt, dit is een amoebe doodslaan met een sloophamer.
Edward Jay Epstein schetst op zijn blog The Hollywood Economist een strijd tussen het ouderwetse Hollywood, de muziekindustrie, de kabelaars en de schotelguys enerzijds, en anderzijds de Silicon Valley Google garageboxknutselaars online streamers #Apple #Amazon #Twits #Feestboek social media. Zie ook The Guardian video #SOPA4Dummies.
Leuke vid van epic ranter Rick Santelli, wiens tirade "Stop Spending!!!" tegen de Keynesiaanse tax and spend Obama aanleiding gaf tot het ontstaan van de #TEAParty. Vandaag richt ie zijn pijlen op de regen van toezichtsnannies van staat. 
#SOPA en #PIPA zijn voor nu afgevoerd naar de intensive care. Een veldslag is gewonnen. Reken er  maar op dat Chris Dodd en de MPAA namens de evil tinsel industrie #SOPA/#PIPA weer zullen oplappen tot twee gezonde tweelingdraakjes. Wordt vervolgd.
!! Updates
RT: "ACTA rejected by EU Parliament committees in crucial vote" (but not dead yet)
RT: Dead on arrival? Dutch Parliament kills ACTA before EU vote
Techdirt: "EU Rapporteur Deals Major Blow To ACTA: Recommends Rejection By European Parliament"
WebWereld: "Omstreden verdrag ACTA toch naar Hof van Justitie" (5 apr. 2012)
NRC: "Kamermeerderheid wil ACTA-verdrag voorlopig niet ratificeren"
Brava, @MarietjeD66 Update What you can do to stop #ACTA
Petities voor EU, Oz en NZ: Stop #ACTA
Forget SOPA & PIPA. ACTA is ten times worse and already on its way to being passed
Merry Christmas ... ACTA has – officially – been in the works since 2008, and was signed by the US, Australia, Canada, Japan, Morocco, New Zealand, Singapore and South Korea in 2011.
OMG! Polen tekent ACTA-verdrag na ingelast regeringsoverleg