zondag 20 maart 2011

Analyse: Ybo Buruma

Ybo Buruma is een linkse wetenschapper, die in postmoderne tijden wordt geplaagd door onzekerheden en mensen zoals zijn neef Ian, die hem vertellen dat objectiviteit niet bestaat. Ybo probeert al deze waarheden in zich te verenigen. Hij is hierin niet de enige. Geworteld in de Christelijke traditie en geschoold in de rode academia verwerpt hij het pOmo-denken niet, maar probeert het in te passen op zijn harde schijf. Achter de wetenschappelijke façade poogt hij de botsing tussen twee onverenigbare denkwerelden te negeren.
Daarbij helpt, dat hij in het verleden een hang naar het mystieke heeft gehad. De paradox als onderdeel van de logica is hem daarom niet vreemd. Hij zoekt waarheid in zichzelf en probeert die te verwezenlijken in de realiteit. Buruma is een linksist, die probeert zijn idealen trouw te blijven. Tenslotte is de linkse ethiek superieur, dat weet iedereen! Op dat terrein is er geen twijfel mogelijk! Hij verwerpt verachtelijke, 'rechtse' mannetjes als Geert Wilders en Pim Fortuyn. Het dogma van het paranoide antifascisme zit diep geworteld bij extreem-links. Het voorhouden van een spiegel wordt zelden als prettig ervaren! De democratie vereist een rechtstaat, maar de kwalijke ideeën van rechts maken daar geen onderdeel van uit. Rechtstaat be damned!

Wat is de Buruma-strategie? Met gestrekt been hou je het nergens lang uit. Dus hij ontwijkt en ontkent waar dat kan. En voorts bluf, veel bluf en flair! Druktemakers appaiseren, en rechts bestrijden. In iedere duiding de ethiek van links benadrukken. Meten met twee maten, en hopen dat de hypocrisie daarvan niet opvalt. En je niet comitteren aan een politieke partij, zodat de schijn van academische objectiviteit en onpartijdigheid in stand blijft. Intimidatie mag, voor de goede zaak. Vallen er slachtoffers? So be it. Trouwens, ze zullen het wel verdient hebben. Ybo's ethiek is boven alle twijfel verheven. Retorische trucjes hebben de status van 'witte leugens' en zijn derhalve legitieme middelen.

Score: Ethische standaard: 3/5 sterren, epistemologische standaard 2/5 sterren, strategie 6/10 sterren. Totaal 11 sterren. Uitleg: Hoe meer sterren, hoe hoger de pOmowaarde. Klik hier voor een schematische uitleg van de terminologie.
Conclusie: Ybo Buruma zet de standaard voor een gemiddeld pOmomensch die krampachtig probeert oude waarden en nieuwe wijsheden te verenigen.

Achtergrond
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt de voordracht van Ybo Buruma als lid van de Hoge Raad, Neerlands hoogste rechtsorgaan. De voordracht van de hoogleraar straf- en strafprocesrecht was omstreden omdat hij zich vaak bemoeit met de 'onafhankelijke' rechtspraak. Ybo is een talking head van de staatsomroep en is altijd bereid tot commentaar. Daarna snapt niemand er nog iets van. Dat is precies de bedoeling. PVV-Kamerlid Louis Bontes is tegen de voordracht van Buruma omdat het denkbaar is, dat de Hoge Raad zich ooit moet uitspreken over de zaak tegen Wilders. Geen merkwaardige gedachte. De PVV hield 't nog netjes, en stemde blanco waar VVD en CDA tot hun schande de benoeming steunden. Persoonlijk moet Ybo niets hebben van politieke benoemingen. Dat geeft maar Amerikaanse toestanden. In Nederland doen we dat liever in het geniep. Het wordt saai. Hoogste tijd voor een postmoderne Reductio ad Hitlerum, of in dit geval een Argumentum ad Musso. Volgens Buruma is Wilders' pleidooi voor een verbod op de Koran ...
"(...) een echo van Mussolini's slogan: alles binnen de staat, niets buiten de staat, een woeste totalitaire wil."
Come again?

Wat een heerlijke uitspraak voor een beetje demagoog! Een levendig voorbeeld van de ideologisch gedreven pOmoMensch, die de ratio graag overboord gooit als dat zijn ethische doel naderbij brengt met de valse vergelijking. Immers, Mein Kampf ist verboten, maar volgens mij leven wij toch heus niet in Musso's Italiaanse Sociaalrepubliek!

Heil, Musso, Ybo!